winnaar
Museum De Lakenhal
Leiden

categorie
Renovatie

Deel deze pagina:

New image New image New image New image

winnaar Renovatie

Museum De Lakenhal

Leiden

pijl_up_r.png

INZENDERS: HAPPEL CORNELISSE VERHOEVEN, JULIAN HARP ARCHITECTS, MUSEUM DE LAKENHAL, GEMEENTE LEIDEN, WEBBERS BOUWMANAGEMENT, IBB KONDER, KONINKLIJKE WOUDENBERG, BRANDWACHT EN MEIJER, BRONNENBERG, OOSTENDORP, VAN ROSSUM RAADGEVEND INGENIEURS, ARUP, LBP-SIGHT, BEERSNIELSEN LICHTONTWERPERS, KARIN POLDER GRAFISCH ONTWERPEN, IEMKE VAN DIJK, ALEKSANDRA GACA, HANSJE VAN HALEM, ANKIE STOUTJESDIJK, STUDIO MAARTEN KOLK & GUUS KUSTERS, PETRA BLAISSE, MAE ENGELGEER, CHRISTIE VAN DER HAAK, CLAUDY JONGSTRA, EDWIN OUDSHOORN

Een schitterend project dat als geheel zorgvuldig is ingeweven in de stad. Aan de gracht is de oude voorhof hersteld. Waar de voorzijde bescheiden is gebleven, is aan de achterzijde een groot gebaar gemaakt met een autonome blikvanger, die oriëntatie verschaft aan de open ruimte van de Lammermarkt. De kracht hiervan ligt in de volstrekt originele architectuur, die de jury zowel gedurfd als geslaagd noemt.





De jury is onder de indruk van de overgangen van oud naar nieuw. Het restaureren in combinatie met het toevoegen van nieuwe zalen is gebaseerd op een heldere visie, die door de inzenders als ‘redactioneel ontwerpen’ wordt getypeerd. Vanuit dit concept is bezien wat waardevol is en zijn overbodige toevoegingen verwijderd. Daarbij bood de open houding ruimte om te reageren op verrassingen die onderweg zijn aangetroffen. De verschillen tussen baksteen en natuursteen zijn weer zoals oorspronkelijk bedoeld en zij zijn waar mogelijk versterkt; bijzondere kolommen werden alsnog behouden en verdwenen vensters zijn weer geopend. Het concept paste goed bij de wens van monumentenzorg om de bouwhistorie beleefbaar te houden. Techniek, ventilatie en akoestiek zijn geïntegreerd in deuren en plafonds met de gedachte dat wat je niet ziet, ook niet stoort.

Hoewel de nieuwbouw aan de Lammermarkt vanuit architectuur en stedenbouwkundige positionering erg interessant is, wordt de belofte van het bijzondere exterieur beperkt waargemaakt in het interieur. De tentoonstellingsruimte is weinig bijzonder. Deze ruimte mist de grandeur die van het museum als geheel uitgaat en het daglicht dat overal is teruggebracht, blijft hier wat achter.

De routing door de verschillende gebouwen, met elk een eigen kunsthistorisch verhaal, wordt begeleid door het nieuw gemaakte centrale plein. Dat er geen eenduidige routing is georganiseerd, wordt door de juryleden verschillend ervaren. Interessant is dat het gebrek aan een looproute de indruk wekt, een bewuste keuze te zijn geweest om vertraging te genereren.
Het gebouw is minstens zo interessant als de collectie. De combinatie daarvan komt onder meer tot uitdrukking in het hiertoe ontworpen meubilair zoals de ladekasten en vitrines.

Uit de wijze waarop het project is gerealiseerd spreekt vertrouwen van opdrachtgever en projectmanager om verantwoordelijkheid te nemen voor een goed eindresultaat. Dit blijkt onder meer uit de discussie met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed over de bouwkundige ruimte versus de bouwkundige collectie die niet uit de weg is gegaan, en uit de durf om de grote houten trap te verplaatsen en daar een nieuw gebouwdeel omheen te zetten. Door deze sterke ingreep is een logisch geheel ontstaan, dat kon worden bekroond door herstel van de belangrijke reeks glas-in-loodramen van Thibaut.

Het resultaat getuigt van aangenaam ambachtelijk vakmanschap. Het is prettig en zorgvuldig; bijna te perfect. Uit de kwaliteit die overal is gerealiseerd, spreekt goede samenwerking van alle betrokkenen, waarbij iedereen ruimte aan elkaars inbreng heeft gelaten en de jonge architecten unieke kennis en ervaring konden opdoen met internationale specialisten. De wijze waarop de opdrachtgever hierbij haar rol heeft vervuld is van niet te onderschatten betekenis. 

Door de vernieuwde Lakenhal wordt de Hollandse stad Leiden verrijkt. 


Lees meer over dit project op nrpguldenfeniks.nl

Winnaar icoon
pijl_up_r.png
leiden_5_.jpg
Renovatie

winnaar
Museum 
De Lakenhal
Leiden

categorie

INZENDERS: HAPPEL CORNELISSE VERHOEVEN, JULIAN HARP ARCHITECTS, MUSEUM DE LAKENHAL, GEMEENTE LEIDEN, WEBBERS BOUWMANAGEMENT, IBB KONDER, KONINKLIJKE WOUDENBERG, BRANDWACHT EN MEIJER, BRONNENBERG, OOSTENDORP, VAN ROSSUM RAADGEVEND INGENIEURS, ARUP, LBP-SIGHT, BEERSNIELSEN LICHTONTWERPERS, KARIN POLDER GRAFISCH ONTWERPEN, IEMKE VAN DIJK, ALEKSANDRA GACA, HANSJE VAN HALEM, ANKIE STOUTJESDIJK, STUDIO MAARTEN KOLK & GUUS KUSTERS, PETRA BLAISSE, MAE ENGELGEER, CHRISTIE VAN DER HAAK, CLAUDY JONGSTRA, EDWIN OUDSHOORN








Een schitterend project dat als geheel zorgvuldig is ingeweven in de stad. Aan de gracht is de oude voorhof hersteld. Waar de voorzijde bescheiden is gebleven, is aan de achterzijde een groot gebaar gemaakt met een autonome blikvanger, die oriëntatie verschaft aan de open ruimte van de Lammermarkt. De kracht hiervan ligt in de volstrekt originele architectuur, die de jury zowel gedurfd als geslaagd noemt.




De jury is onder de indruk van de overgangen van oud naar nieuw. Het restaureren in combinatie met het toevoegen van nieuwe zalen is gebaseerd op een heldere visie, die door de inzenders als ‘redactioneel ontwerpen’ wordt getypeerd. Vanuit dit concept is bezien wat waardevol is en zijn overbodige toevoegingen verwijderd. Daarbij bood de open houding ruimte om te reageren op verrassingen die onderweg zijn aangetroffen. De verschillen tussen baksteen en natuursteen zijn weer zoals oorspronkelijk bedoeld en zij zijn waar mogelijk versterkt; bijzondere kolommen werden alsnog behouden en verdwenen vensters zijn weer geopend. Het concept paste goed bij de wens van monumentenzorg om de bouwhistorie beleefbaar te houden. Techniek, ventilatie en akoestiek zijn geïntegreerd in deuren en plafonds met de gedachte dat wat je niet ziet, ook niet stoort.

Hoewel de nieuwbouw aan de Lammermarkt vanuit architectuur en stedenbouwkundige positionering erg interessant is, wordt de belofte van het bijzondere exterieur beperkt waargemaakt in het interieur. De tentoonstellingsruimte is weinig bijzonder. Deze ruimte mist de grandeur die van het museum als geheel uitgaat en het daglicht dat overal is teruggebracht, blijft hier wat achter.

De routing door de verschillende gebouwen, met elk een eigen kunsthistorisch verhaal, wordt begeleid door het nieuw gemaakte centrale plein. Dat er geen eenduidige routing is georganiseerd, wordt door de juryleden verschillend ervaren. Interessant is dat het gebrek aan een looproute de indruk wekt, een bewuste keuze te zijn geweest om vertraging te genereren.
Het gebouw is minstens zo interessant als de collectie. De combinatie daarvan komt onder meer tot uitdrukking in het hiertoe ontworpen meubilair zoals de ladekasten en vitrines.

Uit de wijze waarop het project is gerealiseerd spreekt vertrouwen van opdrachtgever en projectmanager om verantwoordelijkheid te nemen voor een goed eindresultaat. Dit blijkt onder meer uit de discussie met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed over de bouwkundige ruimte versus de bouwkundige collectie die niet uit de weg is gegaan, en uit de durf om de grote houten trap te verplaatsen en daar een nieuw gebouwdeel omheen te zetten. Door deze sterke ingreep is een logisch geheel ontstaan, dat kon worden bekroond door herstel van de belangrijke reeks glas-in-loodramen van Thibaut.

Het resultaat getuigt van aangenaam ambachtelijk vakmanschap. Het is prettig en zorgvuldig; bijna te perfect. Uit de kwaliteit die overal is gerealiseerd, spreekt goede samenwerking van alle betrokkenen, waarbij iedereen ruimte aan elkaars inbreng heeft gelaten en de jonge architecten unieke kennis en ervaring konden opdoen met internationale specialisten. De wijze waarop de opdrachtgever hierbij haar rol heeft vervuld is van niet te onderschatten betekenis. 

Door de vernieuwde Lakenhal wordt de Hollandse stad Leiden verrijkt. 


Lees meer over dit project op nrpguldenfeniks.nl

Winnaar icoon

Deel deze pagina:

f t l m

Titel overview

Indien de overview is geactiveerd (boekenplank) komt deze tekst als omschrijving in beeld.
Volledig scherm